Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Transport public ecologic finanțat din Regio, în municipiul Alexandria

În data de 22 ianuarie, Liviu Gabriel Mușat, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, și Victor Drăgușin, primarul municipiului Alexandria, au semnat, în prezența lui Ionel-Dănuț Cristescu, președintele Consiliului Județean Teleorman, contractul de finanțare aferent proiectului „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Alexandria, prin adoptarea unui transport public ecologic”.

Astfel, principalele investiții pe care administrația locală le va efectua vor consta în generarea unei infrastructuri pentru circulația pe două roți în cadrul unei suprafețe de 14.625 de mp și realizarea, respectiv modernizarea, a 32 de stații de autobuz. Concomitent, vor fi achiziționate stații de bike sharing, în total 22, având capacități diferite, și un număr de 300 de biciclete. Managementul eficient al traficului, amenajarea a 15 intersecții, precum și introducerea unui sistem de supraveghere video constituie, de asemenea, priorități pentru autoritățile din municipiul Alexandria. Nu în ultimul rând, se are în vedere construirea unei autobaze moderne, o parcare de tip park&ride cu o capacitate de 200 de locuri, precum și modernizarea spațiului pietonal pe o suprafață de peste 28.000 mp. Implementarea acestor măsuri răspunde provocărilor generate de aglomerarea traficului urban și de deteriorarea calității aerului, îmbunătățind totodată infrastructura rutieră din municipiul Alexandria.

Pentru aplicația „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Alexandria, prin adoptarea unui transport public ecologic”, Primăria Municipiului Alexandria beneficiază de finanțare prin Regio (Programul Operațional Regional 2014-2020), în cadrul Obiectivului specific 4.1 – „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Proiectul va fi implementat în 70 de luni, până la 31 august 2023, iar bugetul alocat acestuia are o valoare totală de 91.183.509,14 lei. Din aceștia, peste 70 de milioane de lei constituie contribuția din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), peste 10 milioane de lei reprezintă alocarea din bugetul de stat, în timp ce beneficiarul asigură o cofinanțare de aproximativ 10 milioane de lei.

În prezent, din cele 1.178 de proiecte, inclusiv aplicațiile depuse în cadrul Strategiei Uniunii Europene privind regiunea Dunării (SUERD), înregistrate la nivelul regiunii Sud Muntenia, prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste 8 miliarde de lei, 74 de cereri de finanțare, cu o valoare solicitată de peste 1,4 miliarde de lei, au fost depuse de cele șapte municipii reședință de județ din regiunea noastră, în cadrul Axei prioritare 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”. Dintre acestea, 5 aplicații, având o valoare solicitată de peste 109 milioane de lei, au fost depuse de Primăria Municipiului Alexandria.

ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio şi are responsabilități delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilitățile de finanţare din Regio puteți obține contactând experții Serviciului Comunicare: 0242/331.769, 0242/315.009, 0728/026.708, fax: 0242/313.167, e-mail: info.regio@adrmuntenia.ro.