Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Prezentarea Planului de Dezvoltare Regională Sud Muntenia şi a Strategiei de Specializare Inteligentă pentru 2014 – 2020, la Târgovişte

dsc_0202-1445587273.jpg

Joi, 22 octombrie, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a organizat şedinţa Grupului de Parteneriat Local Dâmboviţa, ce a avut loc la Târgovişte, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Cu această ocazie, au fost prezentate, în versiunea finală, principalele documente programatice elaborate la nivel regional – Planul de Dezvoltare Regională (PDR) 2014 – 2020 şi Strategia de Specializare Inteligentă a regiunii Sud Muntenia 2014 - 2020.

Planul de Dezvoltare Regională, elaborat de ADR Sud Muntenia pentru perioada de programare 2014 – 2020, este un document fundamental privind necesarul de finanţare din fonduri europene şi alte fonduri internaţionale şi naţionale la nivel regional. Prin acesta, regiunea îşi promovează priorităţile şi interesele în domeniile economic şi social, reprezentând totodată contribuţia regiunii la elaborarea Planului Naţional de Dezvoltare.

În cadrul şedinţei, Daniela Traian, director adjunct Dezvoltare şi Comunicare, a precizat că „elaborarea şi fundamentarea acestui document s-au realizat în parteneriat. Aproape 400 de parteneri (autorităţile publice locale, instituţii deconcentrate, mediul academic, mediul privat, patronate/sindicate şi ONG-uri, constituite în Comitetul Regional pentru elaborarea planului, Grupuri tematice regionale şi Grupuri de parteneriat local) au lucrat la PDR de-a lungul a trei ani, documentul programatic având o relevanţă strategică mare, dovedită de portofoliul de proiecte cu potenţial de finanţare, anexat acestuia. La începul lunii martie 2015, documentul programatic a fost aprobat de către membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia”.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost destinată prezentării Strategiei pentru Specializare Inteligentă în Regiunea Sud Muntenia. Conform declaraţiilor Gildei Niculescu, şef Serviciu Dezvoltare, „documentul de planificare – instrument inovativ dedicat dezvoltării economice regionale, ce vizează potenţialul de specializare inteligentă al regiunii noastre - a fost realizat după un proces complex de consultare publică, ce a durat şase luni, timp în care au fost organizate în total aproximativ 20 de întâlniri de lucru în toate judeţele din Sud Muntenia. Documentul a fost finalizat la sfârşitul lunii septembrie, actorii implicaţi în realizarea acestuia fiind reprezentanţi ai instituţiilor publice, mediului academic şi privat de la nivelul regiunii Sud Muntenia”.

Aceasta a fost cea dintâi întâlnire cu factorii de decizie implicaţi în realizarea celor două documente programatice atât de importante pentru dezvoltarea economică a regiunii noastre în noul exerciţiu financiar 2014 – 2020, urmând a fi organizate astfel de evenimente în toate judeţele din Sud Muntenia.